Pùblico är en restaurang som finns på Rödbotorget 2 i Stockholm, bara ett stenkast från T-centralen. Mycket mer centralt kan det inte bli. Restaurangen drivs av Melker Anderson, Danyel Couet och F12-gruppen. Den serverar latinamerikansk mat och har ambitionen att vara det perfekta stället för människor som vill ses och umgås. De erbjuder också en speciell bar som är 18 meter lång och där personalen har riktigt bra koll på drinkar och cocktails. Vill du stanna ett tag efter att du har ätit din middag är det med andra ord perfekt upplagt för det. Under sommarmånaderna finns dessutom en tredje del att gå vidare till eftersom restaurangen då bildar en av de mest populära nattklubbarna tillsammans med Terrassen.

Satsningen på att driva restaurang, bar och nattklubb samtidigt är inte helt okomplicerad. Till viss del lockar de olika verksamheterna olika publik, även om grundarna har ambitionen att överskrida gränserna mellan dem. Den som söker efter en lugn restaurang kommer förmodligen inte trivas särskilt bra här men söker du istället efter en plats där du kan äta riktigt gott, gå vidare till baren och ta några drinkar, för att sedan dansa dig genom natten, är det här det perfekta stället. Volymen och stämningen höjs efterhand och till sist är den stegrad så att känslan är mer av house-klubb än bar och restaurang. Maten är skapad för gastronomer och bartenders och DJ:s är av toppklass. Sammantaget är det hela en väldigt lyckad satsning.

Baren

Som redan nämnts finns en imponerande bardisk som är 18 meter lång. Imponerar gör även de bartenders som jobbar där. Du kan förvänta dig bra service och självfallet också att de kan fixa vilka drinkar du än önskar, även alkoholfria alternativ. Vill du ha något litet att äta till dina drinkar märks det att baren hänger ihop med den peruanska och mexikanska restaurangen. Du hittar till exempel chicharrones, jalapeño frito, guacamole med nachos, padrones och nueces bland barens snacks. Bland drinkarna finns några färdiga menyer som också bär lite av restaurangens stil. Nämnas kan menyn Nom, nom yummy! med Mexican Penicillin bestående av tequila, mezcal, agave och ingefära och Belalcàzar med tequila, portvin, agave och soda.

Nattklubben

På Terrassen har det tidigare funnits en lite hårdare form av nattklubb men när Pùblico tog över satsades det på att skapa en sommarterrass. Just att det handlar om en sommarklubb förstärks av att de har släppt in mer växtlighet och sommarkänsla och att det är lite mindre hårt. Inspirationen är hämtad från sommarstäder i Europa, där det är vanligare att kombinera restaurang och nattklubb. Placeringen är dessutom perfekt, med en utsikt över Riddarholmen och Rosenbad. Fredag till söndag är det olika klubbar som är igång men även under andra dagar finns det verksamhet, till exempel speciella events. Klubben har besökts av både internationella DJ:s och lokala talanger som har fått pröva sina vingar.

Maten

Hos Pùblico hittar du mexikansk och peruansk mat samt en stark vilja att vara nyskapande och få människor att äta annat än det de redan är vana vid. De vanligaste kännetecknen för en lyxrestaurang är frånvarande, det finns inget av det högtravande med vita dukar och snobbig attityd. Tvärtom är detta en plats där du lätt kan trivas och maten är nyskapande. Eftersom tacos blivit en favorit i många hem på senare år är det ändå lätt att ta sig över tröskeln och prova utbudet. Du kan välja bland färdiga menyer med smårätter eller plocka ihop det du känner för på egen hand. I vilket fall kan du vänta sig en superb måltid som har ganska få likheter med fredagsmysets tacos.

Recensioner

Det finns alltid någon som letar efter det som finns att gnälla på men överlag har Pùblico fått bra recensioner, både i tidningar och av vanliga besökare som skriver om och recenserar sina upplevelser av stället på nätet. De flesta verkar överens om att maten är spännande och god och att restaurangen faktiskt har lyckats med att vara nyskapande (till skillnad från många andra som försöker). Att maten är smårätter som alla vid bordet delar på skapar en speciell social situation som är trevlig. Drinkarna är också uppskattade, liksom upplägget att stämningen höjs efterhand. Att det finns en DJ som tar det lite lugnt i början av kvällen för att senare höja stämningen och tempot verkar vara ett bra val.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *