En liten bit bakom centralstationen i Malmö, i Nyhamnen, ligger ett gammalt slakthus. Det var faktiskt ett kommunalt slakthus under många år, med början redan 1904. 1969 togs det ur bruk och nu är det sen länge känt som en del av ett nöjeskomplex. Sedan i början av 1990-talet har det nämligen inrymt bland annat restaurang, teater och nattklubb. På 1990-talet byggdes också en hög kontorsbyggnad med 13 våningar, och i komplexet ingår sedan dess kontorslokaler med bland annat kontorshotell, som upptar det mesta av höghuset. Det gamla slakthuset skapades av Malmös stadsarkitekt Salomon Sörensen, medan ombyggnaden och det nya huset skapades av Ahlsén & Lindström arkitekter. Fastigheterna ägs av Wihlborgs, ett bolag med fokus på Öresundsregionen.

Eftersom Slagthuset är ett namn med en tydlig syftning på huset och dess historia är det svårt att inte tänka på eller nämna dessa saker, men mer intressant är såklart själva verksamheten. Den fick en rivstart på 1990-talet och drog snabbt till sig många människor, men tyvärr också många problem. Att vara ett av Malmös viktigaste nöjesställen har inte varit okomplicerat. Drar man till sig mycket folk riskerar man att också dra till sig många av dem som ställer till med bråk eller sysslar med kriminell verksamhet. Efter att Slagthuset flera gånger bytt ägare och strategier för att handskas med problemen har man under 2018 haft sin svåraste svacka, men också åter fått en nystart.

Nattklubben fram till 2009

Från det att verksamheten i Slagthuset startade 1993 var det Claes Schmidt och Anna Schmidt som drev den. De lyckades verkligen, kanske framförallt med nattklubben. Under deras tid blev Slagshuset både känt och populärt. Med sina 8 500 kvadratmeter blev nattklubben Skandinaviens största, vilket gav den ett särskilt rykte. Mellan 2007 och 2009 hade klubben dessutom besök av många av de stora artisterna. Några som kan nämnas är Avicii, David Guetta, Fedde le Grand, Axwell och Petter. Ace Event arrangerade stora musikfester med början 2004, och också klubben Ministry of Sound. Klubben slog publikrekord och med musikfesterna fick man bland annat dit Tiesto under 2004, vilket var första gången en DJ som var världsledande uppträdde i Malmö.

Nattklubben 2009 – 2017

2009 togs Slagthuset över av Luftkastellet, som 2012 ombildades till Joingruppen AB). Fram till 2012 drevs nattklubben av Öresundgruppen. Även om nattklubben lockat många människor till sig, och blivit populär genom att vara Skandinaviens största, var det inte helt oproblematiskt. Man hade stora problem med att hantera bråk och våld, eftersom även en hel del stökiga besökare drogs dit. Med anledning av detta har man senare för det mesta låtit nattklubben vara mindre. Trots minskad storlek har man inte tummat på kvaliteten, och vissa stora arrangemang har man haft. Bland dem finns Euroclub som arrangerades när Eurovision Song Contest var i Malmö. Från 2013 har man valt att åter öppna fler och större dansgolv som riktar sig mot en bred publik.

Galateatern

Trots att Slagthuset är allra mest känt för sin nattklubb finns det också annan verksamhet av betydelse. Viktigast är kanske Galateatern, en teater som kan rymma ungefär 900 personer i publiken. Teatern invigdes 1991 med en uppsättning av Glada änkan. Efter det har en rad olika gästspel och privatteateruppsättningar intagit scenen. Oftast har det varit musikaler, till exempel Grease, 42nd Street och Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat. Flera av Sveriges största skådespelare har spelat i uppsättningar där, bland annat Jan Malmsjö, Marianne Mörck och Claes Malmberg. Scenen har också använts till TV-inspelningar, bland annat har talkshowen Robins, som sänds i SVT, spelats in i lokalerna och TV4:s Idol har haft audition där under flera år.

Konkurs och nystart

Under december 2017 ansökte Slagthusets ägare om rekonstruktion och under de första månaderna av 2018 gick företaget i konkurs. Konkursen blev en direkt följd av att restaurangen förlorade sitt serveringstillstånd. Efter lite olika turer blev det i april 2018 klart att Slagthuset kommer drivas vidare av nya ägare, nämligen Torbjörn och Michi Lantz Jörgensen. Ett av argumenten de fört fram till varför de valt att göra satsningen är att de inte vill att Slagthuset ska gå i graven, eftersom det blivit en så viktig del av Malmö. De har ambitionen att ändra på verksamheten till viss del, och fokusera mer på att vara ett kulturhus och näringslivshus. Nattklubben kommer eventuellt inte öppna igen med tanke på att det varit svårt att handskas med kriminalitet och bråk.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *