Sedan startskottet brann av för Fasching 1977 har stället kommit att bli Skandinaviens mest etablerade och kända arrangörer vad det gäller utbudet av jazz, soul och blues. När Fasching startade var det främst jazzartister det dedikerades och arrangerades konserter för och med. Sedan starten har musikgenrerna utökats alltmer. Idag är det inte endast inom jazz, blues eller soul som Fasching arrangerar artistbokningar, klubbar och live framträdanden inför publik. På Fasching har nu alltifrån hip-hop, reggae, elektroniska liveakter och världsmusik från världens alla hörn intagit scenen och fått hela publiken att tappa andan Här blandas uppkomlingar och legender – från högt till lågt och allt däremellan. Smältdegeln av musik, artister och genrer låter Faschings publik förenas i rytmer, toner och melodier.

Vad som gör Fasching speciellt och unikt är att stället både inrymmer tradition och modernitet på en och samma gång. Detta representeras inte endast genom det enorma utbudet av artister och olika genrer som intar scenen – utan även genom olika nattklubbsarrangörer och DJ:s som får ta plats och förvandla konsertlokalen till ett infernaliskt dansgolv. Ett annat bra exempel på hur Fasching håller samman tradition och modernitet är det rent arkitektoniska uttrycket av svunna tiders charm. När Faschings genomförde stora renoveringar 2016 återställde de foajébaren och återskapade en helt glasad fasad mot Kungsgatan. Idag ser Faschings arkitektoniska uttryck igen från Kungsgatan – från den tiden byggnaden uppfördes 1906. Ett klassiskt arkitektoniskt utseende kommer aldrig gå ur tiden. Lika lite som en klassisk jazzlåts kända melodi!

Fasching och jazzen

För att förstå hur Fasching har utvecklats genom åren bör man se till vilka som driver och äger Fasching. Faktum är att det är två ägare – den ena ägaren grundade Fasching 1977 och är en förening – Föreningen Sveriges Jazzmusiker, (FSJ). Den andra ägaren som tillkom senare är också en förening och har namnet Faschings vänner. Bägge ägarna sitter med i styrelsen. Fasching samverkar och genomför även bildningsprojekt med Kulturens Bildningsverksamhet, ett studieförbund som ämnar utöka kulturverksamheter och nå nya målgrupper och stärka kulturintresset i hela Sverige. Historiskt har Fasching haft de riktigt stora jazzmusikerna på besök både en och flera gånger. Jazzen kommer även i framtiden vara en starkt lysande ledstjärna för vad Fasching i grunden representerar – improvisation, kreativitet och skicklighet!

Fasching – en diamant bland klubbar

Fasching förknippas med jazz men när natten faller på kommer en gnistrande klubbdiamant glittra i stockholmsnatten. Klubbarna som hålls på Fasching kan vara allt från disco, latin, soul till pumpande house! I grunden står Fasching endast för en sak – kärleken till musiken, oavsett om den framställs av en DJ eller av en artist på scen. Musiken är allt. Lägg därtill att Fasching på ett eller annat sätt alltid utlovar kvalitet, kreativitet och musikglädje inför publik och besökare. Vill du gå på klubb och ta del av klubblivet är Fasching ett måste. Det finns ett kalendarium på nätet där du kan se vad du kan uppleva i en anrik miljö i sällskap med likasinnade musikälskare.

Fasching – restaurangen och baren

Fasching är inte endast musik. Det är även mat och drinkar. Köket på Fasching erbjuder för-, varm- och efterrätter i olika prisnivåer. På menyn hittar du fisk, fågel, lamm och vegetariskt. Köket går mot det skandinaviska, franska och italienska vad det gäller rätter och utbud. Är ni ett större sällskap som ska äta på Fasching är det en god idé att förhandsboka platser. Den relativt nya foajébaren kan erbjuda ett stort utbud av drinkar, cocktails och olika ölsorter. Viktigt att tillägga i sammanhanget är att foajébaren kan besökas utan att du behöver betala inträde, även om det skulle vara ett arrangemang eller artistuppträdande. Foajébaren ligger precis i entrén och i direkt anslutning till Kungsgatan.

Fasching – konserter och uppträdanden

Stockholm behöver Fasching och Fasching behöver Stockholm. Inget vore sig likt annars. Det fanns en tid när musikscenerna i Stockholm blomstrade och olika typer av artister gick att uppleva på en mängd olika ställen. Idag behövs musiken, konserter och uppträdanden i precis samma utsträckning som förr. Fasching håller fortfarande vad de en gång startade. Konsertlokalen anrika väggar och scen presenterar och arrangerar över 350 olika evenemang årligen – varav 250 av dessa är livekonserter. Det gör Fasching till en av Stockholms största livescener. Ett Stockholm utan Fasching skulle innebära en enorm förlust vad det gäller bokningar av artister och liveframträdanden. På ett år kliver cirka 80 000 gäster in på Fasching för att få uppleva musikglädjen – i alla dessa olika former och toner!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *